Na co mám právo v práci jako rodič/zaměstnanec?

Rodičovská práva při pracovním volnu: ošetřování dítěte.

Zažil to snad každý. Vyčítavé pohledy šéfa, když mu klepete na dveře kanceláře s prosbou o volno kvůli nemoci dítěte či zrušenému hlídání nebo s žádostí o dřívější odchody z práce kvůli otevírací době družiny.  

Ze zákona má ale zaměstnanec–rodič právo na řadu ať už placeného nebo neplaceného volna, které je zaměstnavatel povinen mu umožnit. V jakých případech tedy u méně vstřícného vedení můžete argumentovat zákonem? 

Nárok na pracovní volno 

Nárok na pracovní volno s náhradou mzdy (platu) můžete čerpat v případě doprovodu: 

  • dítěte (i zletilého!) k vyšetření a ošetření ve zdravotnickém zařízení (na nezbytně nutnou dobu, nejvýše jeden den), a to pouze v případě, že je doprovod nutný a vyšetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu, 
  • zdravotně postiženého dítěte (i zletilého!) do zařízení sociálních služeb nebo školy pro žáky se zdravotním postižením s internátním provozem a zpět (max. šest pracovních dnů v kalendářním roce), 
  • manželky (družky) při narození dítěte a zpět. 

Máte-li ve stejné době nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, náhrada mzdy nebo platu vám nepřísluší. 

Nárok na pracovní volno bez náhrady mzdy (platu) pak můžete čerpat v případě: 

  • doprovodu dítěte do pedagogicko-psychologické poradny (tj. pouze tam a nikoliv zpět), 
  • pro případ účasti při porodu manželky (družky). 

Jako zaměstnanec jste povinni o překážce a o předpokládané době jejího trvání uvědomit zaměstnavatele „bez zbytečného průtahu“. Vznik, trvání, popř. i zánik překážky v práci byste pak zaměstnavateli měli prokázat, a to například potvrzením lékaře či školského zařízení. 

Doprovod dítěte do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení upravuje nařízení vlády č. 590/2006 Sb. 

Zaměstnavatel je povinen vás jako rodiče – zaměstnance omluvit v práci také po dobu: 

  • ošetřování nemocného dítěte mladšího 10 let a péče o dítě mladší 10 let (např.  protože škola či školka, popřípadě jiné obdobné zařízení je uzavřeno, dítě je v nařízené karanténě a nemůže do školy či školky docházet nebo protože osoba, která jinak o dítě pečuje, o něj nemůže pečovat). V těchto situacích má rodič nárok na ošetřovné (více viz „Ošetřovné“), 
  • dočasné pracovní neschopnosti na základě rozhodnutí lékaře (včetně pracovní neschopnosti z důvodu doprovodu malého dítěte do zdravotnického zařízení za účelem pobytu), podobně viz „Nemocenská“). 

Délka pracovního volna není pevně stanovena. Poskytuje se po dobu nezbytně potřebnou a není omezena dobou poskytování dávek ošetřovného nebo nemocenské. 

Zaměstnavatel je rovněž povinen omluvit zaměstnance – otce po dobu čerpání dávky otcovské (tj. dva týdny) v době 6 týdnů od narození dítěte.  

Pracovní rodičovské volno při nemocném dítěti.
Pracovní rodičovské volno při nemocném dítěti.

Ošetřovné 

Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění. Nárok na něj máte tehdy, pokud nemůžete vykonávat práci z výše uvedených (a dalších, s ošetřováním dětí nesouvisejících) důvodů.  

Podpůrčí doba ošetřovného činí nejdéle 9 kalendářních dnů nebo 16 kalendářních dnů, jste-li tzv. osamělý zaměstnanec, tj. pokud jste svobodný/á, ovdovělý/á nebo rozveden/á, pokud nežijete s družkou (druhem) nebo v registrovaném partnerství, a pokud máte v trvalé péči alespoň jedno dítě ve věku do 16 let, které neskončilo povinnou školní docházku. 

Na ošetřovné nemáte nárok v případě, že jste zaměstnání na DPP nebo DPČ anebo pracujete z domova a jste tzv. „domáčtí zaměstnanci“, kteří nepracují na pracovišti zaměstnavatele, ale podle dohodnutých podmínek vykonávají práci doma nebo na jiném místě a v pracovní době, kterou si sami rozvrhují. 

Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování tohoto dítěte nebo péče o něj, jestliže jiná fyzická osoba (např. matka) má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo na rodičovský příspěvek. 

Vystřídání rodičů na ošetřovném 

Dítě už je nemocné dlouho a vy byste potřebovali vystřídat? Není problém, zastoupit vás nemusí jen manžel/manželka, ale třeba i babička. Můžete tak ale pro účely zachování možnosti čerpání dávek ošetřovného v průběhu podpůrčí doby učinit pouze jednou. Doba ošetřování druhou osobou se pro výpočet podpůrčí doby započítává do celkové doby ošetřovného.  

Ošetřovné u sourozenců 

Překrývají-li se u sourozenců doby ošetřování, poskytuje se ošetřovné na první nemocné dítě do posledního dne nároku na dávku. V době, kdy se podpůrčí doby překrývají, se vyplácí jen jedno ošetřovné (na první dítě). Ošetřovné na druhé dítě se vyplácí až po skončení ošetřovného prvního dítěte, a to do skončení podpůrčí doby druhého dítěte. 

Změna druhu onemocnění (diagnózy) se nepovažuje za nový případ ošetřování. Nový případ ošetřování může nastat pouze tehdy, pokud mezi dvěma onemocněními je alespoň jeden kalendářní den bez ošetřovného. Tedy že ošetřující například nastoupí alespoň na jeden den do práce nebo má mezi dny ošetřování den dovolenou.  

Dlouhodobé ošetřovné 

V případě, že potřebujete pečovat o dítě:

  • u kterého lékař rozhodl, že jeho zdravotní stav potřebuje po propuštění z (alespoň čtyřdenní) hospitalizace domácí celodenní péči po alespoň 30 kalendářních dnů 
  • nebo které je v nevyléčitelném stavu, který vyžaduje poskytování paliativní péče a dlouhodobé péče v domácím prostředí

můžete čerpat tzv. dlouhodobé ošetřovné. Doba poskytování dávky činí nejdéle 90 kalendářních dnů a začíná prvním dnem vzniku potřeby dlouhodobé péče. 

Rodičovská práva při pracovním volnu: ošetřování dítěte.
Rodičovská práva při pracovním volnu: ošetřování dítěte.

Nemocenská (dočasná pracovní neschopnost) 

Nemocenskou, nikoliv ošetřovné čerpáte v případě, že budete ve zdravotnickém zařízení jako průvodce nezletilého dítěte přijatého do lůžkové péče. Toto právo mají oba rodiče, matka i otec dítěte, a taktéž jde o dávku z nemocenského pojištění.  

Co se týče hrazení vašeho pobytu, zdravotní pojišťovna vám pobyt uhradí, pokud dítě ještě nedosáhlo 6 let věku. Pobyt s dítětem starším šesti let vám zdravotní pojišťovna uhradí, jen pokud jsou splněny podmínky revizního lékaře. Např. se jedná o situace, kdy je potřeba průvodce odůvodněna specifickým zdravotním nebo psychickým stavem dítěte (například těžká forma autismu). 

Práce přesčas 

Přesčasy jsou u vás ve firmě denní chleba? Pak zbystřete, jestli náhodou nejste mezi těmi, které zákon před nimi chrání. Pokud pečujete o dítě mladší než 1 rok, práci přesčas zaměstnavatel nařídit nemůže. Pokud ale pracovat přesčas chcete, můžete se na tom se zaměstnavatelem domluvit. Absolutní zákaz práce přesčas ale platí v případě těhotných zaměstnankyň. Práci přesčas jim nelze nařídit, ani ji není možné s nimi dohodnout. 

Pracovní podmínky v těhotenství 

Pokud jste těhotná nebo v období devítí měsíců po porodu a pracujete v noci, máte právo požádat o: 

  • převedení na jinou práci, při níž můžete dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci, a zaměstnavatel vám musí vyhovět. Stejně se bude postupovat i bez žádosti zaměstnankyně, pokud má taková zaměstnankyně vykonávat práce, pro které není podle lékařského posudku zdravotně způsobilá. 
  • jiné rozvržení směn. Při rozvržení směn musí rovněž zaměstnavatel brát ohledy na péči o dítě. Požádáte-li tak jako těhotná zaměstnankyně, zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší 15 let zaměstnavatele písemně o kratší pracovní dobu nebo o jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen žádosti vyhovět, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.  

Přestávky ke kojení 

Pracujete po stanovenou týdenní pracovní dobu s dítětem a kojíte? Do jednoho roku dítěte máte nárok na 2 půlhodinové přestávky a v dalších 3 měsících 1 půlhodinovou přestávku za směnu. Pracujete-li po kratší pracovní dobu, avšak alespoň polovinu týdenní pracovní doby, přísluší vám pouze 1 půlhodinová přestávka. V případě, že máte více dětí, nárok na přestávky se za každé dítě sčítá.  

Přestávky se započítávají do pracovní doby a přísluší za ně náhrada mzdy (platu) ve výši průměrného výdělku. 

Vysílání na pracovní cesty 

Máte-li v popisu práce pracovní cesty, platí, že pečujete-li o děti do věku 8 let, na pracovní cestu mimo obvod obce vašeho pracoviště nebo bydliště vás může zaměstnavatel poslat jen s vaším souhlasem. To samé platí pro těhotné. 

Uvedený režim se vztahuje i na osamělou zaměstnankyni a osamělého zaměstnance, kteří pečují o dítě do věku 15 let, nebo zaměstnance, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost). 

Zákaz výpovědi  

Svá práva máte i na mateřské či rodičovské dovolené. Zaměstnavatel nesmí dát výpověď rodičům, kteří jsou v tzv. ochranné době, což zahrnuje jak mateřskou, otcovskou tak rodičovskou dovolenou. Dále se ochrannou dobou rozumí doba, kdy rodič je v dočasné pracovní neschopnosti (např. z důvodu doprovodu dítěte ve zdravotnickém zařízení), ošetřuje či pečuje o dítě mladší než 10 let nebo poskytuje dlouhodobou péči.