Digitální detox: Proč bychom měli být čas od času offline?

photo-1505489304219-85ce17010209

Sociální sítě jsou již mnoho let nedílnou součástí našich životů. Díky chytrým telefonům a dostupnému internetu můžete být „online“ prakticky neustále. Mít zařízení, kde v mžiku najdete vše potřebné, je rozhodně úžasné, ale internet a především sociální sítě jsou dobrými sluhy, ale špatnými pány.

Hranice mezi běžným užíváním a závislostí může být velmi tenká. Někteří jedinci si jsou vědomi tohoto nadměrného a špatného vlivu, který může mít na jejich duševní stav, a čas od času praktikují takzvaný digitální detox. Termín, který označuje období, během kterého se člověk dobrovolně vzdává používání elektronických zařízení, jako je např. mobilní telefon, tablet či notebook nebo alespoň radikálně omezí jeho používání.

Proč byste si také měli čas od času vzít offline den?

Jednoduše proto, že vám to prospěje.

Upřímně, kdo se v tom nepozná? Když se probudíte, mobil je první, po čem sáhnete. Zprávy zkontrolujete nebo na ně ihned odpovíte. S telefonem pak jdete na záchod, kde rychle prolétnete, co je nového na Instagramu. Po kontrole Instagramu popadnete telefon a naskenujete QR kód na krabici s cereáliemi, abyste získali přístup k nutričním informacím. K čištění zubů si můžete pustit hudbu ze Spotify a než odejdete z bytu, vyhledáte čas, kdy odjíždí autobus. Cestou do práce pak odpovídáte na zprávy přes Messenger a během schůzky procházíte Facebook, abyste si zkrátili dlouhou chvíli. Viděli jste se v tom? Pak možná nebude na škodu si čas od času dobrovolně dát digitální detox. Kromě baterie vašeho telefonu si odpočine i vaše mysl.

Pokud se necítíte na to, abyste elektroniku v naplánovaný den úplně odložili, zkuste alespoň omezit její používání a hlídejte si čas, který jí věnujete. Níže uvádíme několik tipů, jak nastavit detox.

1. ŽÁDNÝ TELEFON HODINU PŘED SPÁNKEM A HODINU RÁNO PO PROBUZENÍ

Jak již bylo zmíněno výše, mnoho lidí je zvyklých s telefonem usínat I vstávat. To však psychice a hlavně zdraví nevyhovuje. Je vědecky dokázáno, že modré světlo produkované zařízeními, jako jsou chytré telefony nebo tablety, narušuje biologické receptory spánku a tím uměle prodlužuje bdělost. Mozek cítí, že je den a nedovoluje tělu relaxovat. Pokud usínáte s mobilem, hrozí vám kvůli neustálému naklánění hlavy k displeji poruchy spánku, vyšší náchylnost k depresím, oční problémy a blokády krční páteře.

Odložte proto telefon alespoň hodinu před tím, než půjdete spát. Udělejte si relax, dejte si sprchu nebo koupel a místo čtení článku na internetu si přečtěte pár stránek knihy, nebo časopisu. Ráno si místo listování po internetu připravte časově náročnější snídani; pokud nesnášíte ticho, zapněte si rádio nebo televizi jako pozadí při přípravě do práce. Ti nejzhýčkanější si telefon do koupelny přesto vezmou, ale zkuste to – možná budete mile překvapeni, jak bude ranní hygiena s absencí telefonu rychlejší :-). Díky tomu se vám možná podaří naskočit na dřívější autobus nebo vlak do práce.

2. STAREJTE SE O ČAS STRÁVENÝ NA MOBILNÍM TELEFONU

Po dobu vašeho „obvyklého“ provozu je užitečné nainstalovat si některou ze statistických aplikací, které sledují váš čas strávený na zařízení. Uživatelé Androidu mohou využívat například aplikaci „Digital Wellbeing“ a uživatelé iOS budou těžit z aplikace „Screen Time“. Dalšími zajímavými aplikacemi, které vám pomohou se „odříznout“, jsou například „Moment“, kde si nastavíte, kolik času denně chcete na mobilu strávit. Pokud tento limit překročíte, aplikace vás na to okamžitě upozorní. Další užitečnou, i když možná radikálnější aplikací je „Freedom“, kde můžete zablokovat přístup k aplikacím a internetu. A jako poslední tu máme „Space“, kde si můžete nastavit své cíle v oblasti používání mobilního telefonu a následně sledovat, zda tyto cíle plníte nebo jste na mobilu častěji, než byste chtěli.

Na konci dne nebo týdne zjistíte, kolik času vám elektronika bere. Opravdu jste strávili 6 hodin sledováním videí na YouTube? A teď si představte, co byste místo toho mohli udělat nebo zažít.

3. NAHRAĎTE TELEFON JINOU ČINNOSTÍ

Přes den každý zažívá chvíle, kdy nemá co dělat a drtivá většina lidí v tu chvíli sahá po telefonu. Když se však tyto „momenty“ za den sečtou, zjistíte, že jste strávili dvě hodiny na sítích. Tento čas byste mohli věnovat něčemu zajímavějšímu nebo užitečnějšímu.

Nastavte si hodinu (nebo i více, pokud si troufáte) na začátek každého dne po dobu jednoho týdne, kdy telefon necháte z dosahu a nezvednete ho. Místo toho se začněte věnovat jedné z činností, kterým jste se dlouho vyhýbali: cvičte, vařte z čerstvých surovin, místo rychlého občerstvení si užijte chvilku s kamarádkou, aniž byste neustále kontrolovali mobil, prostě začněte žít skutečný život a znovu si užívejte věci a lidi kolem sebe. Možná budete překvapeni, co vám celou dobu, kdy jste byli neustále pohlcováni telefonem, unikalo.

4. VYPNĚTE OZNÁMENÍ

Uvědomte si, jak snadné je nechat se vyrušit při sebemenším „cinknutí“ nového upozornění na mobilu. Komentoval někdo právě vaši fotku z dovolené, nebo jste dokonce dostali komentář ke svému jinému komentáři? Posílá vám váš oblíbený online prodejce oblečení slevový poukaz na váš další nákup? Zamyslete se, zda některá z těchto situací opravdu nejde oddálit. Pokud jste odpověděli, že to vydrží, jděte ještě dál a notifikace buď na chvíli vypněte, nebo je vypněte natrvalo.

Díky vypnutým notifikacím bude váš telefon opravdu tichý a vše si v klidu projdete, až když budete opravdu chtít. Možná časem zjistíte, že vám to vyhovuje víc a do starého režimu se nevrátíte. Vaši přátelé také ocení vaši plnou pozornost, když jste s nimi.

5. SMAŽTE E-MAILY A SOCIÁLNÍ SÍTĚ

A nakonec. Kolik nepřečtených e-mailů máte ve schránce? Rozlučte se s nimi jednou provždy a proveďte očistu svých účtů. Odstraňte veškerý spam, nepřečtené zprávy, o kterých víte, že vás nezajímají, přečtěte si zprávy, o kterých víte, že je v budoucnu nebudete potřebovat, a užívejte si prázdnou schránku doručené pošty. Můžete se okamžitě odhlásit ze všech newsletterů, které vás nezajímají, a odhlásit se ze všech služeb a aplikací, které již nepoužíváte. To samé pak udělejte na sociálních sítích. Vymažte všechny virtuální přátele, které byste v reálu ani potkat nechtěli, schovejte příspěvky těch, které smazat nechcete, ale jejich obsah vás rozčiluje (jako jsou věční stěžovatelé nebo političtí komentátoři). Odhlašte se z profilů a stránek, které vás nutí porovnávat se s ostatními nebo s těmi, ke kterým už nemáte vztah. Uvidíte, jak osvobozující to bude.

Být offline rozhodně neznamená nebýt v kontaktu s lidmi. Je to přesně naopak. Konečně se jim můžete věnovat naplno. Někdo si okamžitě zamiluje dny offline a začne to dělat pravidelně. Někomu stačí hlídat pouze pouze čas strávený na sítích, případně jejich používání jednou za čas omezit. Neporovnávejte se s ostatními a nastavte si pravidla podle svých potřeb. Důležité je, abyste neměli problém se alespoň na chvíli „odříznout“. Věřte, že vaše mysl vás za to nakonec odmění.

 

Za blog Sloneek Tereza Kudrličková